Zdravie je výsledok našich myšlienok a činov.

Suroviny - ich zloženie a význam pre telo

Baklažán

Baklažán

Baklažán obsahuje predovšetkým draslík, mangán,  meď, síru, vápnik, vitamíny skupiny B, vitamín C a železo. Je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Baklažán je známe diuretikum, ktoré zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní obličiek a zmenšovaní opuchov. Prospieva pri obličkových kameňoch, edémoch (zadržiavaní tekutiny), hypertenzii a kardiovaskulárnych chorobách. Má mierne laxatívne účinky a vďaka prítomnosti fytochemikálií chráni pred rakovinou. Baklažán  je vhodná potravina aj pre srdce a mozog – antioxidačné farbivo šupky (antokyanín) posilňuje membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje vylučovanie acetycholínu, ktorý šíri signály z mozgu do svalov. A na neposlednom, no o to dôležitom,  mieste má baklažán blahodarný vplyv pre ľudí s pomalým trávením a žlčníkovou dyspepsiou, keďže upravuje vylučovanie žlče a tvorbu štiav v pankrease.  

Brokolica

Brokolica

 Brokolica je bohatá na:     o Proteíny     o Vápnik     o Provitamín A (betakarotén)     o Vitamín C     o Draslík: a naopak, brokolica je chudobná na sodík     o Fytochemikálie: sú antikarcinogénne a obsahujú ich všetky kapustoviny. Spomaľujú alebo zastavujú rast rakovinových buniek. Brokolica sa doporučuje pri liečbe: • Koronárnych chorôb: brokolica má nízky obsah kalórií a tukov a hlavne optimálny pomer sodíka a draslíka. Podporuje vylučovanie nadbytočnej tekutiny zadržiavanej tkanivom a zbavuje obehovú sústavu a srdce nadbytočnej záťaže. • Obezity a cukrovky: brokolica je chudobná na kalórie ( iba 28 kcal/100g) a cukru, a napriek tomu vyvoláva pocit sýtosti. • Rakoviny: brokolica sa môže s hrdosťou zaraďovať do skupiny silno antikarcinogénnych potravín, a to vďaka poprednému zastúpeniu betakaroténu a fytochemikálií.     Zdroj:...

Cvikla

Cvikla

Červený pigment /betakyanín/ nachádzajúci sa v moči alebo stolici  po zjedení cvikle sa objavuje iba u 10 – 14 % populácie a najčastejšie u osôb s nedostatkom železa alebo problémami jeho absorpcie v črevách.   Cvikla obsahuje:              o    Uhľohydráty: ako sacharóza a fruktóza, ktoré môžu dosiahnuť až 10% hmotnosti samotnej cvikly.          o    Draslík, horčík a vápnik: vďaka ich vysokému obsahu sa cvikla zaraďuje medzi potravu, ktorá pôsobí zásadito. Pri metabolizme v tele zvyšuje pH krvi, ochraňuje tým proti prekysleniu, ktoré sa prirodzene v tele vytvára a zhoršuje konzumáciu potravy živočíšneho pôvodu. Zásaditosť cvikle má blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi.         o    Kremík: nevyhnutný pre...

Hlávkový šalát

Hlávkový šalát

Hlávkový šalát obsahuje až 94,9% vody z jeho celkovej hmotnosti. Výživnú hodnotu mu dodávajú aj tieto látky:       o   Provitamín A: tvorí ¼ dennej potreby tohto vitamínu     o   Vitamíny skupiny B: najvýznamnejšie zastúpenie majú vitamíny B1 a B2 a hlavne foláty     o   Vitamín C: toho je len o trochu menej (24mg/100g)ako polovica obsahu v citróne alebo pomaranči     o   Minerály: popredné zastúpenie majú draslík (290mg/100g) a železo (1,1 mg/100g). Významné množstvo má aj vápnik, fosfor, horčík, ako aj stopové prvky mangánu, medi a zinku.     o   Vláknina     o   Upokojujúce a spánok privolávajúce látky   Vďaka svojmu zloženiu sa šalát odporúča pri:    Funkčných poruchách nervovej sústavy (nervozita, stres či psychické napätie): vitamíny B...

Vyhľadávanie

Kontakt

Kollárová ulica 18
Banská Bystrica
+421 911 148 926