
Zdravie je výsledok našich myšlienok a činov.
Suroviny - ich zloženie a význam pre telo
Baklažán
Baklažán obsahuje predovšetkým draslík, mangán, meď, síru, vápnik, vitamíny skupiny B, vitamín C a železo. Je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk.
Baklažán je známe diuretikum, ktoré zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní obličiek a zmenšovaní opuchov. Prospieva pri obličkových kameňoch, edémoch (zadržiavaní tekutiny), hypertenzii a kardiovaskulárnych chorobách. Má mierne laxatívne účinky a vďaka prítomnosti fytochemikálií chráni pred rakovinou. Baklažán je vhodná potravina aj pre srdce a mozog – antioxidačné farbivo šupky (antokyanín) posilňuje membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje vylučovanie acetycholínu, ktorý šíri signály z mozgu do svalov. A na neposlednom, no o to dôležitom, mieste má baklažán blahodarný vplyv pre ľudí s pomalým trávením a žlčníkovou dyspepsiou, keďže upravuje vylučovanie žlče a tvorbu štiav v pankrease.
—————
Brokolica
Brokolica je bohatá na:
o Proteíny
o Vápnik
o Provitamín A (betakarotén)
o Vitamín C
o Draslík: a naopak, brokolica je chudobná na sodík
o Fytochemikálie: sú antikarcinogénne a obsahujú ich všetky kapustoviny. Spomaľujú alebo zastavujú rast rakovinových buniek.
Brokolica sa doporučuje pri liečbe:
• Koronárnych chorôb: brokolica má nízky obsah kalórií a tukov a hlavne optimálny pomer sodíka a draslíka. Podporuje vylučovanie nadbytočnej tekutiny zadržiavanej tkanivom a zbavuje obehovú sústavu a srdce nadbytočnej záťaže.
• Obezity a cukrovky: brokolica je chudobná na kalórie ( iba 28 kcal/100g) a cukru, a napriek tomu vyvoláva pocit sýtosti.
• Rakoviny: brokolica sa môže s hrdosťou zaraďovať do skupiny silno antikarcinogénnych potravín, a to vďaka poprednému zastúpeniu betakaroténu a fytochemikálií.
Zdroj:...
—————
Cvikla
Červený pigment /betakyanín/ nachádzajúci sa v moči alebo stolici po zjedení cvikle sa objavuje iba u 10 – 14 % populácie a najčastejšie u osôb s nedostatkom železa alebo problémami jeho absorpcie v črevách.
Cvikla obsahuje:
o Uhľohydráty: ako sacharóza a fruktóza, ktoré môžu dosiahnuť až 10% hmotnosti samotnej cvikly.
o Draslík, horčík a vápnik: vďaka ich vysokému obsahu sa cvikla zaraďuje medzi potravu, ktorá pôsobí zásadito. Pri metabolizme v tele zvyšuje pH krvi, ochraňuje tým proti prekysleniu, ktoré sa prirodzene v tele vytvára a zhoršuje konzumáciu potravy živočíšneho pôvodu. Zásaditosť cvikle má blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi.
o Kremík: nevyhnutný pre...
—————
Hlávkový šalát
Hlávkový šalát obsahuje až 94,9% vody z jeho celkovej hmotnosti. Výživnú hodnotu mu dodávajú aj tieto látky:
o Provitamín A: tvorí ¼ dennej potreby tohto vitamínu
o Vitamíny skupiny B: najvýznamnejšie zastúpenie majú vitamíny B1 a B2 a hlavne foláty
o Vitamín C: toho je len o trochu menej (24mg/100g)ako polovica obsahu v citróne alebo pomaranči
o Minerály: popredné zastúpenie majú draslík (290mg/100g) a železo (1,1 mg/100g). Významné množstvo má aj vápnik, fosfor, horčík, ako aj stopové prvky mangánu, medi a zinku.
o Vláknina
o Upokojujúce a spánok privolávajúce látky
Vďaka svojmu zloženiu sa šalát odporúča pri:
Funkčných poruchách nervovej sústavy (nervozita, stres či psychické napätie): vitamíny B...